Ce urmărim la achiziționarea unei tablete grafice?
Ce urmărim la achizitionarea unei tablete grafice? Ce sa alegi? Tableta scumpa sau ieftina? Vezi sfaturi utile la achizitia unei tablete buna pentru grafica

Istoria tabletei grafice


Nu sunt multi utilizatori de tablete grafice. Probabil din cei existenti putini stiu istoria tabletei grafice. Prima tableta grafica a fost patentata acum 126 de ani de catre Elisha Gray sub numele de Teleautograf. Acesta a fost urmat 69 de ani mai tarziu de Stylator. High end-ul este atins in anii 80" cu tabletele grafice denumite CAD. Evolutia continua pana in prezent cand tableta grafica devine o unealta vitala pentru design.
 

De ce sa imi cumpar o tableta grafica?


Vei intelege aceasta nevoie doar atunci cand biroul tau va fi plin de foi cu schite si desene. De aici se subintelege faptul ca simpla existenta a unei tabelte grafice in biroul tau duce inevitabil la ordonarea acestuia prin disparitia hartiei de care nu mai ai nevoie. Probabil esti old school fiind adeptul hartiei, riglei si creionului. Eu zic ca a venit vremea sa faci un update al uneltelor tale de lucru. Padurile scad pe masura ce tu folosesti hartia. Odata cu ele scade si calitatea aerului.
 

De ce să renunț la mouse?


Lucrez in webdesign de mai bine de 6 ani. Imi doresc sa scap de mouse. Miscarile orizontale ale incheieturii mainii atunci cand utilizez mouse-ul pentru design sunt foarte neplacute. Si ca sa intelegi bine despre ce este vorba: nu poti desena un om cu mouse-ul la fel de usor cum o faci cu stiloul pe o tableta grafica.
 

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa achizitionezi o tableta grafica?


In functie de nevoile tale trebuie sa alegi configuratia acesteia. Pentru un sfat viabil am luat doua tablete la comparat: Tableta grafica Wacom Cintiq si Genius. Diferenta de pret dintre aceste doua tablete grafice este de 11.845 lei. In primul rand, suprafata activa a tabletei este cel mai important element. Dupa cum spuneam, daca ai nevoie de o tableta pe care sa utilizezi AutoCad, inseamna ca ai nevoie de o suprafata mare. Dar, daca ai nevoie de aceasta pentru mici desene, nu este inca momentul pentru o asemenea investitie.
 

Unde pot găsi tablete grafice?


Mai multe informatii despre tablete grafice si cum sa alegeti o tableta grafica buna gasiti pe acest site.


Ce sa aleg? Tableta scumpă sau ieftină?

O tableta grafica scumpa are o suprafata activa de 518.4 x 324 mm. In contradictoriu cu ce spuneam mai sus, rezolutia(dpi). Iau ca si comparatie Autocad cu Illustrator. Asadar, rezolutia pentru Illustrator trebuie sa fie mai mare decat pentru Autocad, dar nu este o regula. Este doar un punct ce scade pretul.

Rezolutia pentru tableta grafica mai scumpa este de 5080, dubla fata de cea a tabletei grafice mai ieftine. Dacă nu ești dispus să investești foarte mult într-o tabletă grafică scumpă, există și tablete grafice accesibile ca preț, prețul variind între 200 și 500 lei.

Un alt aspect in alegerea tabletei grafice este sa urmaresti ca aceasta sa vina cu o interfata Wi-Fi. Te va scapa de cabluri. Aici iti reamintesc scopul unei tabelte grafice - scapi de mouse si de hartia de pe birou. Iti recomand sa scapi si de cabluri. Suntem in era Wi-Fi. Cam acestea au fost cele cateva aspecte considerate de mine ca ar fi mai importante si usor de scapat atunci cand iti alegi o tableta. Cele legate de sistemul de operare si altele sunt deja evidente.